вівторок, 18 жовтня 2011 р.

Співробітництво

Килимник Євген
Слухач НАДУ,
Учасник пілотного обміну
Програми співробітництва громадський лідерів


Міжнародні ініціативи співробітництва – необхідна складова розвитку нашого суспільства, яка дозволяє побачити майбутнє країни, зрозуміти як необхідно поставити акценти в сучасній державній політиці, як оминути підводні камені та розширює кругозір й підвищує свідомість учасників, що в свою чергу веде до залучення найкращих практик, в державному управлінні чи іншій сфері життя. Кожного разу, по закінченню, реальність сприймається контрастніше, одразу стають видимі ті моменти нашого життя, що сприймаються як належне хоча насправді є алогічними. Однак, цей контраст потребує аналізу, необхідно знаходити причини цих недоліків, розуміти чи дійсно нам підходить міжнародна практика і наскільки вона є актуальною.
Українсько-Американська Програма Співробітництва Громадських Лідерів впевнено стартувала у травні 2011 року, коли невелика група посадовців місцевого самоврядування із штату Міннесота відвідала Україну. Метою програми було покращення навичок та розвиток потенціалу місцевого самоврядування в Україні та Міннесоті через обмін досвідом державного управління.
Вересневий візит українців – це продовження програми який включав такі завдання як: створення можливостей для обміну досвідом, підвищення обізнаності й розуміння про країни та форми управління, розвиток лідерського потенціалу, і усвідомлення необхідності в прозорій владі.
Українська делегація складалась із 8 чоловік: представники бізнесу, місцевого самоврядування, державної влади, громадського сектору, науковці. Люди різного віку, освіти, із різним рівнем володіння мови та різними завданнями яки вони поставили перед собою. Невелика група, яку об’єднало бажання застосувати отримані знання, реалізувати власні проекти із користю для суспільства, в умовах економічної та політичної нестабільності.
Кожен делегат мав власну історію, був цікавим співрозмовником та мав що запропонувати американським колегам. Важливим моментом є те, що українська група складалась з людей, які дійсно мають повноваження та можливості реалізовувати нові ініціативи. Особливо варто відзначити нові проекти в сфері агробізнесу та харчової промисловості, які вдалося намітити Голові Бериславського району Херсонської області, зокрема було запрошено представників бізнесу, які мають інтерес в освоєнні вільних території в агрорегіоні України та покладений початок імпорту українського вина в США.
Програма тривала 5 днів які дозволяли краще зрозуміти відмінності між державами і народами, та загострити увагу на актуальних проблемах в обох країнах. Кожен день був присвячений певній темі: розвиток регіонів і державне управління в штаті; залучення громади та корпоративні громадяни; місцеве самоврядування й економічний розвиток; сільські громади, бізнес та їх розвиток; державно-приватне партнерство.
В рамках візиту були проведена зустріч із Заступником Губернатора Міннесоти на якій обговорювались можливі зв’язки для обох сторін, що свідчить про залучення підтримки такого обміну вищим ешелоном влади штату. Проведений круглий стіл в Торгівельній Палаті, де були відкрито виголошені пропоновані проекти з української сторони та розглянута їх актуальність в США.
Головною подією Програми було підписання угоди про міста побратими Бориспіль-Хопкінс, яка поклала початок майбутньому співробітництву, ефективність якого можливо буде оцінити за декілька років, проте вже зараз спостерігається щирий інтерес з обох сторін, та бажання як мінімум підвищити обізнаність про один одного.
Обидві сторони були сповнені ініціативності й завзяття, кожного дня делегати зустрічалися з представниками влади й бізнесу, налаштовували контакти й обговорювали можливості майбутньої співпраці, такі події мають суттєву відмінність від того, що можна очікувати, оскільки вони проходили в дружній атмосфері братерства й ініціативності. Американська сторона була щиро зацікавлена дізнатися більше про виклики які стоять перед Україно в умовах демократії, що лише розвивається, та перешкодами які доводиться долати місцевій владі в чіткій вертикалі влади. Сьогодні важко оцінити прикладну користь всіх виголошених ідей, особливо враховуючи відмінності в системі місцевого самоврядування та корумпованість системи в Україні.
Найбільш корисним, на мою думку, досягненням сьогодні є прямі контакти отримані в ході відкритого діалогу двох сторін, та неформальна атмосфера в якій вони сформовані. Такий формат є особливістю даної Програми, яка дозволяє подолати певні бар’єри, що існують на шляху співпраці громад. Маючи такі зв’язки кожний проект має підтримку знизу, що є ключовим для американської сторони і стане таким в майбутньому і для України.
За час програми, делегатам довелось зустрічатися, із представниками бізнесу, влади й громадськості та мали змогу порівняти їх із вітчизняними. Побачити, що бізнес усвідомлює необхідність зв’язку із громадою та суспільно корисних подій, а місцева влада – працює на користь громадян з очікуваною ефективністю та результативністю.
В США делегати на власному досвіді відчули що таке громадянське суспільство. Важливо зрозуміти, що Штати від самого початку формувались на принципах такого суспільства, адже іммігранти, які змушені були виживати, створювати нові спільноти на засадах єдності, взаємодопомоги і поваги. Держава і бізнес – партнери, необхідність таких стосунків зрозуміла нашим закордонним колегам, оскільки бізнес там перебуває в умовах важкої але водночас відкритої конкуренції.
Досягнення програми стосуються кожного аспекту, що був визначений в завданнях програми. Посадовці місцевого самоврядування отримали зворотній зв'язок від бізнесу та пропозиції щодо розвитку громади, крім того під час робочих засідань були оцінені вимоги та бар’єри які необхідно подолати бізнесу для того щоб прийти в Україну, та підготовлені пропозиції як покращити інвестиційну привабливість міста або регіону.
Учасники на власному досвіді побачили що таке «прозорість влади», зрозуміли що в тих умовах це є ключовим у залученні підтримки громади та посиленні відповідальності громади. Відкрита влада це шлях до інформованої громади, знаходження кращих рішень, зменшення корупції та економічного розвитку.
Як дієвий результат програми учасники зрозуміли важливість та побачили приклади залучення громадян. Технології які розроблені для заохочення громадян та підвищення відповідальності тепер можуть бути використані для спільного вирішення проблем громад в практиці державного управління представниками місцевого самоврядування з України.
Незважаючи на те, що США, на відміну від України, не проголошує себе соціальною державою система соціального захисту забезпечує гідне життя громадян, створюючи можливості для реалізації соціальних ініціатив громадою, благодійними організаціями та окремими індивідами. Така культура в США формувалась протягом всієї історії. Важливо розуміти конституюючи відмінності між народами, дивитись через призму історії на сьогодення в Україні, необхідно розуміти, що не кожна ініціатива є актуальною в Україні, особливо в умовах структурної кризи, з огляду на те на який сходинці розвитку знаходиться наше суспільство. Американський досвід показує, чого можуть досягнути громади в об’єднаному зусиллі, і водночас, ставить завдання перед владою й громадою – працювати на створення громадянського суспільства, спонукати відповідальність громади за власний добробут. Саме тому, сьогодні важливо правильно визначати пріоритети, жити за людськими принципами і починати з малого – із розвитку місцевої громади.

Немає коментарів: