пʼятницю, 5 жовтня 2007 р.

Майбутнє парламентської коаліції


Телешун Сергій Олександрович, доктор політичних наук, завідувач кафедри політичної аналітики і прогнозування Національної академії державного управління при Президентові України



Коаліція може мати шість варіантів. Але ключові з них – це варіанти двох векторів: „Наша Україна” з БЮТ та „Наша Україна” з Регіонами. Тепер подумаємо, для чого потрібна коаліція взагалі? Для Президента це реалізація основних завдань, які він сформулював під час помаранчевої революції і з якими він може вийти на другий президентський термін. Та й, власне, хто б не йшов через два роки у Президенти, нинішня коаліція буде для цієї особи стартовим майданчиком. Якими є в такому разі інтереси основних політгравців? Для Президента було б дуже важливо сформувати політико-правові засади своєї майбутньої діяльності: питання щодо Конституції (зміни до Конституції вкрай потрібні, оскільки зараз нема єдиного політико-правового простору, як нема і нормальних стосунків між основними політичними суб’єктами – стосунки ці законсервовані у вигляді холодної війни). Зараз Президент України має унікальний шанс підвищити свій рейтинг серед політичного істеблішменту – вирішуючи тактичні кроки, щодо створення коаліції і пропонуючи кандидатуру прем’єра, проте він може втратити все у стратегії зробивши не вивірений крок.
Хто може реалізувати подібну програму Президента? „Наша Україна”? Так, звичайно. Але її однієї недостатньо. БЮТ? Можливо. Але й разом – БЮТ+ „Наша Україна” – все одно не виходить потрібна „конституційна” акція. Тут ще й додається велике за значенням питання спікера. Бо якщо головою Верховної Ради буде хтось з „Нашої України” – це одна справа. А якщо Володимир Литвин – то ще невідомо, чи буде він реалізовувати нову конституційну реформу... Тепер щодо Юлії Володимирівни Тимошенко і того, в чому полягає її інтерес. Фактично від цих виборів найбільше виграла вона. І навіть якщо б вона залишилася в опозиції, то перебувати в такому статусі перед президентськими виборами – найкращий варіант. В ранзі Прем’єра їй доведеться пережити багато чого – і осінь цьогорічну, і зиму (а це – ціни, паливо тощо). Водночас, навіть якщо Тимошенко відмовиться від балотування на президентських виборах, вона, будучи Прем’єром, має всі шанси залишитись найбільш впливовою фігурою в країні, такою собі „залізною леді” пост-радянського простору, яка одноосібно протистоїть Росії і Путіну. В прем’єрстві Тимошенко є ще одна, суттєва для неї перевага: втретє їй вже великий бізнес не повірить, і фінансувати її більше не стане, а якщо і стане то дуже обережно. Щодо Віктора Януковича. Він опинився заручником ситуації, коли втрата прем’єрського крісла – вплине не тільки на його рейтинг, а й на майбутні перспективи цього політика як по відношенню до основних політичних гравців так і власних партнерів. Він може використати ситуацію за умови призначення Прем’єром когось з „Нашої України”, а спікером – Володимира Литвина. Останній заблокує реалізацію політреформи, і це залюбки підтримає бізнес-лобі парламенту. Отже, технічно багато що знаходиться в руках Володимира Литвина. Але ті, хто покладався тільки на техніку, чи то пак на тактику, вже створив коаліцію у попередній Верховній Раді. А Блок Литвина тільки тоді почне грати, коли його запросять до цього основні гравці.
Що стосується Партії регіонів та її можливого перебування в опозиції, то така опозиція не обов’язково підриватиме парламент. Особливо, якщо до уряду будуть запрошені деякі „регіонали”. Буде великою помилкою, якщо „Наша Україна” і БЮТ сформують Кабмін виключно зі своїх депутатів. Але річ навіть не в цьому. Головне, чи буде опозиція радикальною? Для „регіоналів” в ранзі опозиції найважливішим буде збереження свого капіталу, і до агресії вони, або їх значна частина, не будуть схильні.
Може бути і таке, що депутати відмовляться від мандатів. Але знову ж таки: чи готові парламентарі – незалежно від кольору! – витратитися на ще одні вибори? Судячи з усього, всі вони думають над тим, як мінімізувати ризики втрат – політичних, фінансових і особистих (зокрема, загроза порушення кримінальної справи чи то перерозподіл власності).

Немає коментарів: