четвер, 8 жовтня 2015 р.

ВИСОКА КВАЛІФІКАЦІЯ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ, ПРОЗОРІСТЬ У РОБОТІ, РОЗУМІННЯ НИМИ ЦІЛЕЙ ДЕРЖАВНОГО БУДІВНИЦТВА – ШЛЯХ ДО ЕФЕКТИВНОСТІ РЕФОРМ, – ЧЛЕН СЕЙМУ ЛИТОВСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ, ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР ЛИТОВСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ (1999-2000 , 2008-2012) АНДРЮС КУБІЛЮС

6 жовтня 2015 року в Національній академії державного управління при Президентові України за участю члена Сейму Литовської Республіки, Прем’єр-міністра Литовської Республіки (1999-2000, 2008-2012) Андрюса Кубілюса відбувся круглий стіл «Реформування публічної служби та правовий і соціальний захист державних службовців: досвід Литовської Республіки для України».
У роботі науково-експертного зібрання взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, директор Інституту державної служби та місцевого самоврядування Національної академії Сергій Телешун, завідувач кафедри державної служби та кадрової політики Національної академії Владислав Федоренко, представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, науково-педагогічні працівники Національної академії та інших провідних вищих навчальних закладів України.
Метою комунікативного заходу стало ознайомлення з кращим досвідом держав-членів ЄС у сфері реформування публічної служби та забезпечення правового і соціального захисту державних службовців у контексті ухвалення нового Закону України «Про державну службу», на прикладі Литовської Республіки.
Модератор круглого столу завідувач кафедри державної служби та кадрової політики Національної академії Владислав Федоренко, відкриваючи роботу науково-експертного зібрання, відзначив, що для забезпечення законодавчого, організаційно-управлінського, наукового супроводу модернізації державної служби і служби в органах місцевого самоврядування в Україні необхідно вивчати і орієнтуватись на кращі європейські практики. Саме тому для управлінців науковців і експертів є цікавим й корисним досвід Литовської Республіки у сфері реформування державного управління та публічної служби.
Директор Інституту державної служби та місцевого самоврядування Національної академії Сергій Телешун наголосив на актуальності тематики круглого столу в умовах проведення реформ, спрямованих на забезпечення соціально-економічного розвитку держави за європейськими стандартами. Сергій Олександрович оприлюднив результати соціологічного дослідження Центру Разумкова щодо оцінки громадянами суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації у державі, де лише 16,7% опитаних вважають, що країна розвивається в правильному напрямі. За словами науковця, для вирішення суспільно-політичних проблем необхідно виробити сучасну ефективну модель державної (публічної) служби. Для цього потрібно бути конкурентними, вивчати світовий досвід та вміти відстоювати інтереси України у сучасному глобалізованому світі. «Державна служба повинна бути «золотим» резервом і гарантом стабільності держави», – зазначив Сергій Телешун.
Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс подякував Національній академії за отриману можливість поділитися досвідом Литви на шляху євроінтеграції та висловив сподівання, що досвід реформатора, екс-Прем’єр-міністра Литовської Республіки, члена Сейму Литовської Республіки Андрюса Кубілюса стане корисним у проведенні реформи публічної служби в Україні.
Андрюс Кубілюс ознайомив учасників зустрічі із досвідом реформування публічної служби у Литовській Республіці. За словами політика, висока кваліфікація державних службовців, прозорість у роботі, розуміння ними цілей державного будівництва – шлях до ефективності реформ.
У ході виступу Андрюс Кубілюс акцентував на ключових складових успішності держав на шляху європейської інтеграції. Рецепт успіху для реформування України, як зазначив литовський реформатор, полягатиме у вмінні визначити пріоритети, які допоможуть як у внутрішніх, так у зовнішніх комунікаціях. Політичне лідерство та лідерство на державній службі, на думку європейського політика, є важливою складовою цього процесу. І головне – зберегти єврооптимізм.
У ході роботи круглого столу учасники обговорили пріоритети і цінності у реформуванні публічної служби в Україні, переваги і дискусійні аспекти нового Закону України «Про державну службу», окреслили роль Національної академії у модернізації системи підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації державних службовців в Україні. Окрему увагу учасники зібрання приділили проблемам діагностики та розвитку управлінських і лідерських здібностей публічних службовців в Україні та за кордоном.
Результатом роботи круглого столу стало вироблення рекомендацій щодо реформування публічної служби, правового і соціального захисту державних службовців в Україні.

Немає коментарів: