пʼятницю, 7 грудня 2007 р.

ПЕРШИЙ АКТ НАРОДЖЕННЯ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ


І.Рейтерович


Активність Ю.Тимошенко під час процесу обрання спікера може свідчити про наявність нових домовленостей між лідером БЮТ та А.Яценюком, який, по суті, представляє позицію Президента. Таким чином, глава держави формалізував свою «присутність» у форматі «демократичної коаліції» на даному етапі. Чи отримає цей етап своє продовження – залежить передусім від результатів голосування за кандидатуру Ю.Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра.
Перш за все необхідно зазначити, що обрання Ю.Тимошенко главою уряду можливе лише за умови максимальної мобілізації БЮТ та НУНС. При цьому на даному етапі Президенту не вигідно відкрито саботувати обрання лідера БЮТ за допомогою деяких членів фракції НУНС.
По-перше, не виключно, що кандидатура Ю.Тимошенко буде підтримана депутатами з інших фракцій (зокрема, блоку В.Литвина). Крім публічних заяв щодо врахування програмних засад блоку, за оперативною інформацією вже відбулися переговори ряду членів БЮТ, які відповідають за фінансові питання, з деякими представниками блоку В.Литвина. Виходячи з цього, БЮТ може розраховувати на резерв у 5-10 голосів.
По-друге, невиконання взятих на себе зобов’язань у рамках «демократичної коаліції» з боку НУНС після позитивного голосування за кандидатуру А.Яценюка вкрай негативно вплине на рейтинг Президента, який останнім часом перебуває у стагнації. При цьому БЮТ відразу ініціює агресивну інформаційну кампанію, розпочавши публічну підготовку до президентських виборів.
По-третє, обрання А.Яценюка головою Верховної Ради та гарантії з боку БЮТ щодо першочергового розгляду актуальних законопроектів, ключовим з яких є закон про Кабінет міністрів, дозволяє Президенту навіть у разі обрання Ю.Тимошенко Прем’єр-міністром залишатися основним політичним гравцем. При цьому фракція НУНС та спікер А.Яценюк – це ефективний засіб контролю Ю.Тимошенко, адже нормальна діяльність уряду неможлива без підтримки парламентської коаліції. У свою чергу новий спікер здатний налагодити більш-менш ефективну роботу Верховної Ради на основі ситуативних голосувань з залученням фракції Партії регіонів. Це дозволить впроваджувати у життя основні ініціативи глави держави, фактично залишивши Прем’єр-міністру технічні повноваження виконавця волі вищого законодавчого органу.
Зрозуміло, що у випадку зазначеного розвитку подій «демократична коаліція» у форматі БЮТ – НУНС довго не проіснує, однак В.Ющенко зможе реалізувати ряд своїх нових передвиборчих ініціатив, частково нейтралізувати рейтинг Ю.Тимошенко та, не виключно, вивести з активної політичної гри В.Януковича.
В.о. глави уряду останнім часом зменшив свою присутність в інформаційному просторі передусім як лідер партії, що отримала найбільше голосів на позачергових виборах та, що характерно, не зміг запропонувати чіткого бачення майбутнього партії у випадку переходу в опозицію. Беручи до уваги наявність кількох центрів впливу в Партії регіонів, домінування останнім часом позицій поміркованого крила Р.Ахметова, схильного до компромісу с Секретаріатом Президента, лідерські позиції В.Януковича знаходяться під питанням. Крім того, у разі обрання Ю.Тимошенко Прем’єр-міністром слід очікувати на вал критики уряду В.Януковича, не виключно – відкриття кримінальних справ тощо.

Немає коментарів: