четвер, 21 квітня 2016 р.

Кафедра політичної аналітики і прогнозування відзначила перше десятиріччя

14 квітня 2016 року в Національній академії державного управління при Президентові України відбувся міжкафедральний семінар "Особливості реформи системи державного управління в контексті розвитку інфраструктури України", присвячений десятиріччю створення кафедри політичної аналітики і прогнозування.
В роботі семінару взяли участь науково-педагогічні працівники, докторанти, аспіранти, слухачі Національної академії, представники громадськості та органів місцевого самоврядування.
Відкрив захід директор Інституту державної служби та місцевого самоврядування Національної академії при Президентові України, завідувач кафедри політичної аналітики і прогнозування, доктор політичних наук, професор Сергій Олександрович Телешун. У вітальному слові директор Інституту зазначив, що новітня історія України характеризується повномасштабними реформами системи державного управління, зокрема, реформою місцевого самоврядування, децентралізацією та деконцентрацією влади, реформою державної служби. Відбувається активна фаза переходу до нових типів управління політичними, соціальними та економічними процесами. Одне з центральних місць в процесах трансформації України відводиться переходу до публічного тренду управління. Публічна політика та управління стають невід’ємними складовими державно-управлінських змін в Україні.
З науковою доповіддю виступив Пухкал Олександр Григорович, професор кафедри політичної аналітики і прогнозування, доктор наук з державного управління, професор, який звернув увагу на необхідності налагодження ефективної інфраструктурної організації роботи територіальних об’єднань громад на низових функціональних рівнях, особливо у сільській місцевості.
До обговорення долучився Сороко Володимир Миколайович, начальник управління з навчальної роботи Національної академії, професор кафедри державної служби та кадрової політики, кандидат технічних наук, доцент, який акцентував увагу на необхідності підвищення рівня надання управлінських послуг та підвищенні управлінської відповідальності. Володимир Миколайович Вакуленко, завідувач кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом, кандидат наук з державного управління, доцент, у своєму виступі звернув увагу на проблемі, що стосується активності громадян в процесах самоорганізації життя територіальних обєднань громад.
Комов Віталій Володимирович, громадський діяч, депутат Київської міської ради багатьох скликань зазначив, що громадяни повинні активно долучатися до процесів співуправління життям громад.
Представники органів місцевого самоврядування Київської та Івано-Франківської областей, безпосередньо в контексті практичної площини, озвучили проблеми, загрози та виклики з якими зіткнулись громади сьогодні.
Підводячи підсумки, Сергій Олександрович Телешун звернув увагу на потенційні можливості реформ у сфері державного управління, зокрема, інфраструктурних, що безпосередньо пов'язані з необхідністю професійного і конструктивного діалогу між науковцями, народними депутатами, державними управлінцями, громадськими діячами та усіма зацікавленими сторонами з приводу проведення якісних змін.


“Не потони в інформаційному дощі”: тренінг з медіа грамотності громадян


14 квітня 2016 року в дистанційному центрі Національної академії при Президентові України відбувся тренінг з медіа грамотності громадян “Не потони в інформаційному дощі”, організований до десятиріччя створення кафедри політичної аналітики і прогнозування.
Тренером заходу виступила Елеонора Гуськова, тележурналіст філії НТКУ «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія», аспірант кафедри політичної аналітики і прогнозування Національної академії.
Мета тренінгу - отримання базових знань у сфері медіа, ознайомлення цільової аудиторії з найрозповсюдженішими видами маніпуляцій і пропаганди, оволодіння основними інструментами перевірки інформації, формування навичок критичного мислення.
 
 
Події, що останнім часом відбуваються в Україні, стали центральними темами в провідних мас-медіа різних країн. У цьому потоці інформації та новин також можна побачити маніпуляції, пропаганду і неправдиву інформацію (фейки), які часом, буває, досить важко розпізнати без основних навиків і знань з медіаграмотності. Ми, як громадяни, опинилися в центрі цієї інформаційної війни і наше завдання - навчитися протистояти пропаганді і не підпадати під її вплив.

 

Немає коментарів: