середу, 13 січня 2010 р.

2009 год стал годом «свиньи» и «глухаря»

Сергій Телешун: 2009 рік можна назвати роком підкладеної свині або повного «глухаря». Враховуючи, що зараз модно порівнювати роки по китайському календарю з тією чи іншою тваринкою, то насправді ця підкладена свиня або повний «глухар» може свідчити про те, що це рік нереалізованих політичних та економічних амбіцій.
Главред

Йдучи на цю зустріч, я для себе визначив 20 топових подій, які фактично вплинули на Україну і вплинуть на її майбутнє в наступному 2010 році, незалежно від президентських виборів. Якщо дуже коротко, я назву хоча б десять, можливо, не в хронологічному порядку, але ці події справді варті, щоб на них звернути увагу.

1.Вибори, які будуть визначати вже не стільки майбутнє України, скільки перехідний етап, в якому ми будемо перебувати: громадянського конфлікту, жорсткої влади або жорсткої руки, втручання так чи інакше третього фактору, який може бути чи зовнішньополітичним чи внутрішньополітичним, який створить тимчасові правила гри для переходу до чогось нового. Все це відбудеться на протязі 2010-2011 років, коли буде спроба до того, що ми називаємо політичною реформою, сформувати нові правила гри і домовитися про нові політико-економічні стосунки.

2.Свинячий грип і снігові завали, які фактично визначили колапс української влади, неефективність державного управління, тому що ефективність українського політикуму визначається не стрункими заявами, патріотичними піснями, а якраз реакцією на виклики: виклики біологічного характеру, виклики на цей сніг… ви сьогодні, збираючись на цю прес-конференцію, відчували, як активно працює система влади, незалежно від її кольору і забарвлення.

3.Спекуляція на фінансовому і валютному ринках. Це банківська криза, яка, на мою думку, більше здається спекулятивно-прорахованим кроком при підготовці до виборів. Падіння гривні, гра з доларом, створилися нові фінансово-промислові групи і фактично за рахунок гри з гривнею-доларом підготувалися основні кандидати до виборів.

4.Комунальні платежі, про які ми забули, але про які ми згадаємо найближчим часом, одразу після президентських виборів. Повернуться основні гравці, я маю на увазі, хто буде прем’єром, хто буде президентом, - так чи інакше ми відчуємо ціну нового газу і відчуємо комунальні платежі. Виходячи з цього, згадайте минулорічну «війну» з «Газпромом». Можливо, в цьому році такої не буде, крім інформаційної, але згадайте, з чого почався новий 2009 рік, які емоції, не тільки в Україні, а і в Європі та в Сполучених Штатах Америки викликала ця «війна», і як змінився світ після неї. Зокрема, новий курс Обами, нові реалії Євросоюзу по відношенню до України.

5. Серйозне падіння ВВП, тобто серйозне падіння економіки, відсутність в основних програмах кандидатів в президенти механізмів виходу з кризи, в основному концентрація на слоганах.

6. Крім того, рік тому, 10 грудня, почалася пряма відкрита «війна» між Президентом Віктором Ющенко та прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, хоч і раніше йшла «війна», але після того як один одному оголосили «війну», на протязі року вони дарували чи кошенят, чи хом’яків, обзивалися, тобто це вже була пряма інформаційна «війна», яка фактично ще до президентських виборів вивела їх на статус конкурентів за вищу президентську посаду.

На закінчення - питання Луценка, Лозинського, педофілії. Чому я назвав 2009 рік роком «глухаря»? тому що жодна справа, починаючи від затримання генерала Пукача (справа Гонгадзе), не була звершена. Тобто на сьогоднішній день немає завершення тих кримінальних справ, які ми називаємо політичними.

Наступне - скандал-продаж Одеського припортового заводу, і втручання в цю гру прем’єра, і активна позиція Президента.

Останнє, на що я хочу звернути увагу, - це жарти, які відбулися наприкінці року, це подарунки і «обзивалки» між ключовими гравцями, можливо, передноворічні - «бомж», «терорист», «напад хом’яка на Президента» і котячі подарунки. Президенту подарували кота, який є сімейним улюбленцем, а прем’єру - ТігрЮлю.

Тобто на сьогоднішній день обмін «люб’язностями» може свідчити тільки про одне: фактично жодна з цих подій, - їх можна класифікувати і як позитив, і як негатив, - на сьогодні не має завершення, а значить, вони будуть реалізовуватися у 2010 році.

1 коментар:

Анонім сказав...

почерпнув багато нового